Wikimedia CEE Spring article contest

Peste 2.200 articole dezvoltate în concursul de scriere despre Europa Centrală și de Est la Wikipedia

Tablou de Ants Laikmaa, domeniu public/CC0.

Tablou de Ants Laikmaa, domeniu public/CC0.

CEE Spring este de departe cel mai mare concurs de scriere a articolelor pe Wikipedia. Acesta se desfășoară în 28 de limbi, începând cu 21 martie. În doar câteva săptămâni, au fost scrise sau extinse semnificativ mai mult de 2 mii de articole. În jur de 200 de participanți, de la Polonia la Kazahstan și de la Estonia la Grecia, scriu despre cultura, natura, societatea, politica, istoria, științele țărilor și regiunilor Europei Centrale și de Est. Aproximativ 8% dintre ei sunt nou-veniți. Unii participanți aleg să scrie în mare parte despre femei, pentru a apropia numărul biografiilor femeilor de cel al biografiilor bărbaților.

În fiecare săptămână, câte trei țări sau regiuni sunt promovate pe Wikipedia în toate limbile. Scopul este ca în fiecare limbă să fie scrise măcar câteva articole despre fiecare țară din regiune. Cu toate acestea, ca și anul trecut, cele mai multe articole sunt despre Estonia. S-ar putea întâmpla datorită unei glume care circulă printre participanți: „dacă nu știi despre ce să scrii, scrie despre estonieni”.

Rețelele de socializare au un rol aparte în promovarea evenimentului, și nu numai datorită paginilor oficiale ale Wikipediilor în diferite limbi care țin publicul informat. Participanții distribuie articolele pe care le scriu, inspirându-și astfel colegii. Un exemplu elocvent este articolul despre Dmitri Andrusov, un geolog slovac cu părinți ruși și bunei germani născut la Tartu care a studiat la Praga și a lucrat la Bratislava. Articolul, odată ajuns pe Facebook, a fost tradus aproape imediat într-o jumătate de duzină de limbi.

Încă vă mai puteți alătura concursului, scriind despre această regiune. Regiune care a dat naștere unor oameni de știință ca Marie Curie, unor formații muzicale ca Omega, unor laureați ai premiilor Nobel ca Aleksandr Soljenițîn, unor obiceiuri transnaționale ca Mărțișorul, unor dive de operă ca Solomia Krușelnîțka. Ultima, la momentul publicării acestui comunicat, nu are pagină pe Wikipedia în limba română. Puteți fi chiar Dumneavoastră cel/cea care, scriindu-l, poate intra în concurs. Majoritatea premiilor puse la bătaie sunt cărți tipărite care vă vor fi de ajutor în viitor la scrierea de articole.

Nikola Kalchev, membru al comunității Wikipediei bulgare
Gheorghe Iordachi, membru al comunității Wikipediei române

Comments are closed.